Informatie & advies

   

VNG Vrijwilligersverzekering

 

Vrijwilligers lopen tijdens het verrichten van vrijwilligerswerk risico’s doordat zij schade kunnen veroorzaken en zelf schade kunnen lijden. De gemeente Twenterand biedt (gratis) een vrijwilligersverzekering aan, de VNG Vrijwilligersverzekering van Centraal BeheerDeze verzekering is bedoeld om de risico’s die je loopt tijdens het verrichten van vrijwilligerswerk te verzekeren. 

 

Wat is de VNG Vrijwilligersverzekering?
Vrijwilligers doen belangrijk werk voor een ander zonder tegenprestatie te verlangen. Daarom is het belangrijk dat juist deze groep mensen goed verzekerd is. Informatie zoals bijvoorbeeld een brochure, polisvoorwaarden en het schadeformulier is te vinden op de website van Centraal Beheer (VNG Vrijwilligersverzekering). Schademeldingen kan je ook digitaal regelen via Centraal Beheer.

 

Wie is er verzekerd?
De VNG Vrijwilligers­verzekering verzekert vrijwilligers, mantelzorgers, maatschappelijke stagiairs en jongeren die deelnemen aan projecten in het kader van een maatschappelijke diensttijd. Vrijwillige politie en brandweer hebben geen dekking. Alle vrijwilligers in de gemeente Twenterand zijn automatisch verzekerd.

Meer informatie over de verzekering vind je in de brochure van de VNG Vrijwilligersverzekering, de brochure Verzekeringsoverzicht en de website van de VNG Vrijwilligersverzekering.

 

Kan ik de aansprakelijkheidsverzekering van mijn vereniging of stichting opzeggen?
Een vereniging of stichting loopt zelf ook het risico aansprakelijk gesteld te worden. Denk bijvoorbeeld aan een dakpan die van het verenigingsgebouw op het hoofd van een bezoeker valt. Of een monteur die uitglijdt op de kantinevloer die net gedweild is. Dit is niet verzekerd onder de VNG Vrijwilligersverzekering. Ook een claim die bij de organisatie komt te liggen en waar geen vrijwilliger bij betrokken is niet gedekt. Hiervoor moet jouw vereniging of stichting een eigen aansprakelijkheidsverzekering regelen.

 

De VNG Vrijwilligersverzekering is een vangnetverzekering
Dit houdt in dat elke andere verzekering voor gaat, ook de privé verzekering van de vrijwilliger.

 

Schademelding
Bij schade kan contact worden opgenomen met het Informatiepunt Vrijwilligerswerk.

 

Meer informatie
Op de website van Centraal Beheer staat een overzicht met veel gestelde vragen, misschien vind je hier al antwoord op jouw vraag. Heb je aanvullende vragen over de verzekering, dan kan je contact opnemen met het Informatiepunt Vrijwilligerswerk of neem rechtstreeks contact op met Centraal Beheer. Dat kan zowel telefonisch: 055-579 8164 als per e-mail: avov.non.profit@centraalbeheer.nl